dinsdag 27 mei 2014

HELP, IK WORD GELEEFD!

`
Het is iets wat intussen wekelijks, bijna dagelijks wel een probleem vormt. Vrijdag avond een feestje gehad, zaterdag met de Reddingsbrigade naar de Efteling, zondag naar de kerk en genieten van de zon, 's avonds weer een verjaardag, maandag rijles en theorie van de Reddingsbrigade... en geloof het of niet ... maar morgen hang ik weer rond in de Efteling! Ik heb een hoop leuke dingen te doen en er is iedere dag wel iets om naar uit te kijken. Dat is natuurlijk super fijn, maar het brengt ook nadelen met zich mee...
Nadelen? Ja, nadelen. Tenminste, het ligt er aan hoe je met die nadelen omgaat. Omdat je iedere dag weer iets nieuws hebt om naar uit te kijken, geniet je vaak niet meer van 'de dag erna'. Hieronder een voorbeeld om het uit te leggen.

'Stel. Je bent 8 jaar. Samen met je mama zit je aan de grote tafel in de woonkamer. De hele tafel ligt vol met kaartjes. 'Je bent uitgenodigd!', staat er op. Mama houdt een briefje in haar handen, vol gekladderd met de door jou op je mooist geschreven namen van je vriendjes en vriendinnetjes. Je droomt weg. Het duurt nog anderhalve maand voordat je jarig bent, maar je kunt niet wachten tot je feestje aanbreekt, ook al is het nog zo ver weg.

Ruim twee weken voor je feestje droom je al 's nachts over hoe het zal worden. 
In je bedje lig je al helemaal uit te puzzelen hoe je de cadeautje zal gaan uitpakken en wat je graag zou willen eten. Je hebt er zoveel zin in, je kan bijna niet meer wachten!

Gelukkig hoeft dat ook niet meer. Voor je het weet is het 12:00 uur en staat mama jullie op het schoolplein op te wachten. Op school was het bijna niet meer uit te houden. Alle gespreksstof was gebaseerd op jouw feestje die gevierd zou gaan worden. Eindelijk start het feestje!

Je wordt 's ochtends wakker. Je knippert met je ogen. Op je bureau staat het vol cadeautjes. Je glimlacht. Papa komt naar je slaapkamer en laat de foto's zien die hij heeft gemaakt op jouw feestje. Het was zo leuk! De hele week nog geniet je ervan. In de klas mag je vertellen over hoe het was, over de cadeautjes die je hebt gekregen en je mag ook wat foto's laten zien.'



In dit voorbeeld kun je zien hoe makkelijk het vroeger was om  ervóór te genieten, tijdens te genieten en ná te genieten. Als ik nu vanuit mezelf spreek red ik vaak alleen de eerste twee puntjes, of zelfs alleen het tweede puntje. Dit komt omdat ik in sommige weken zoveel leuke dingen heb, dat ik vaak maar heel kort kan genieten van het moment ervóór en vaak ook erná. De weken gaan steeds sneller en sneller voorbij. Als het één is geweest is het ander alweer aangebroken.

Om dit te voorkomen dat je 'geleefd' wordt, moet je in actie komen. We komen er namelijk niet gemakkelijk onderuit vandaag de dag. Ik zeg: TIP-TIJD.

Tip 1: Is dit de week waarin jij allemaal leuke dingen vlak achter elkaar hebt? Zet al die dingen eens op een rijtje. Tel ze. Door te tellen hoeveel leuke dingen je gaat doen deze week krijg je meer 'besef'.
Tip 2: Als je iets leuks gaat doen hoef je vaak jezelf niet te dwingen er over na te denken; dit gebeurd vanzelf. Je praat er met anderen over en je kan al vaak helemaal in je hoofd beelden gaan maken over hoe het zal zijn (te vergelijken met het voorbeeld!). No problem! Je bent goed bezig. Leuke dingen, daar moet over gepraat worden!
Tip 3: Dan is het zover. Eindelijk is 'dat leuke' aangebroken! Deze tip is minder vanzelfsprekend, maar zeker de moeite waard: Sta er eens bij stil dat dat moment nu is aangebroken. Kijk om je heen en grinnik even in jezelf. Dat laatste is persoonlijk... ;-)
Tip 4: It's gone. Het feest is voorbij. Now it's only just a memory. Een herinnering, toch? Dat is de tip. Zorg dat de herinnering warm blijft! Bekijk in dezelfde week of de week erna de foto's, of herinner anderen er nog eens aan!

Nick en Simon hebben een goed nummer dat aansluit op 'geleefd' worden. Aanrader!



Geniet van de week!
Liefs,
Celleke Velleke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

CITROENLOTION MET EEN VLEUGJE MUGGENHAAT

Als het nieuwe schooljaar begint, broeit mijn gedachten van goeie voornemens en initiatieven. Een soort oud en nieuw voor het komende s...